Przemyśleń kilka młodego młynarza:
z 681 pszenicy (227 jednostek) wytworzyło mi 218 mąki - tak więc przy cenie pszenicy 0,42 (grosik drożej od "do gry") próg opłacalności to 1,312$, tak więc się nie opłaca jak na razie, więc czekam, aż ktoś chętny zbuduje piekarnie

dawać dawać
druga próba:
498 pszenicy (166 jednostek) -> 159 mąki - próg opłacalności 1,312$, więc tak samo. Cóż, zakładałem, że dzięki inżynierowi choć trochę mi się uda zarobić przy tym układzie, no ale bywa i tak
Wnioski: Chyba żaden interes (przynajmniej przetwórczy) bez inżyniera nie ma racji bytu - gdy będzie brak tych 25% to nawet przy wysokiej cenie, tutaj mąki, a niskiej/średniej pszenicy zysku raczej by nie było. A żeby się opłacało, koszt składników musi być mało, a półproduktu duży

/widzę, że jest ustawione "na zero" dla równego poziomu cen - niskie ceny tego i tego, średnie tego i tego, duże tego i tego to wychodzimy na zero (bez uwzględnienia kosztów robocizny).
sytuacja gdy pszenica kosztuje 0,43 (baaardzo niska?) a mąka:1,60 (wysoka)
347 jednostek (max na turę):
koszt pszenicy: 447,63
zysk z mąki (333 jednostek (spostrzeżenie- 96% jednostek przerabia się na mąkę, margines błędu 0,5%

, z inżynierem): 532,8
w takim razie bez inżyniera by dało... 265-270 mąki? Co daje poniżej kosztów produkcji nawet przy tak dobrych warunkach :<
zysk na godzinę, jak działa cały czas: ~1030$
Aby cały czas działało, jest bardzo możliwe - wystarczy rozbudowany magazyn i jakoś można gromadzić. Z tym, że czy można liczyć na tak dobre warunki? Teoretycznie, bo nie wiem czy piekarzowi będzie się opłacało piec przy takiej cenie mąki

Pszenica bardziej możliwa w tej cenie, ale czy w tych ilościach ; )
W zasadzie są to tylko luźne spostrzeżenia do niczego nie prowadzące - choć wydawało mi się, że, biorąc pod uwagę, iż koszt półproduktów=zyskowi z towaru (przy takich samych warunkach cen niskie/średnie/wysokie) bez inżyniera powinno być taka sytuacja (tzn ilość zaopatrzenia~~ilość produktu finalnego), a przy inżynierze te 25% więcej

Acz wtedy mogłoby być za łatwo